Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mapi
Świeżak na forum
Dołączył: 01 Lut 2013
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 14:45, 01 Lut 2013 Temat postu: ciekawy przepis |
|
|
witam wszystkich:), musze w przyszłym tygodniu przygotowac goscine, moja rodzina uwielbia krolika, ale nie mam pojecia co upichcić, macie jakies ciekawe przepisy? pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
ArturLG
Administrator
Dołączył: 31 Maj 2012
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rawicz Płeć:
|
Wysłany: Nie 14:46, 03 Lut 2013 Temat postu: |
|
|
Polecam ten przepis
Składniki:
1 duży hodowlany królik podzielony na 2 łopatki, 2 skoki, 2 udka i comber
2 łyżeczki mąki
1 łyżka oleju roślinnego
½ pora, umytego, przyciętego i pokrojonego na 2-cm kawałki
1 cebula, obrana, grubo posiekana
1 łodyga selera, pokrojona na 2-cm kawałki
½-1 łyżeczka całych ziaren białego pieprzu
2 główki czosnku, jedna przekrojona poziomo na pół, a druga podzielona na ząbki
6 liści świeżej szałwii
duża gałązka tymianku
300 ml wytrawnego białego wina
1 litr bulionu drobiowego
600 ml śmietany kremówki
sól i świeżo mielony czarny pieprz
30 g masła
200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
Przygotowanie:
Oprósz duży talerz mąką i obtocz w niej kawałki królika. W dużej głębokiej brytfance rozgrzej olej na średnim ogniu i obsmażaj partiami części królika przez 6-8 min obracając, aż będą równomiernie zrumienione. Obsmażone kawałki odkładaj z powrotem na talerz. Kiedy wszystkie będą obsmażone, włóż do brytfanki pora, cebulę, seler, pieprz, przekrojoną główkę czosnku, szałwię i tymianek i smaż mieszając przez 4-5 min, aż zmiękną. Wlej do brytfanki wino, doprowadź do wrzenia i gotuj 4-5 min, aż objętość płynu zredukuje się o połowę. Wlej do brytfanki bulion, włóż części królika i doprowadź do wrzenia (jeśli płyn nie zakrywa mięsa i warzyw, dolej trochę wrzątku). Duś mięso bez przykrycia przez 1 godz. aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. Przełóż kawałki mięsa na talerz, przykryj folią aluminiową i trzymaj w cieple. Zwiększ płomień pod brytfanką aż sos intensywnie się zagotuje i zredukuj go przez 4-5 min. Zmniejsz płomień, dolej kremówkę i starannie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 10-12 min. Przelej sos przez gęste sito do czystego garnka. Włóż do sosu mięso królika i gotuj 8-10 min, aż mięso się zagrzeje. W tym czasie obierz ząbki czosnku z drugiej główki, zgnieć je na miazgę płazem noża. Dodawaj do garnka po łyżeczce pasty do smaku, za każdym razem starannie mieszając i próbując, i dopraw sos solą oraz mielonym pieprzem. Rozgrzej masło na patelni i usmaż pieczarki, aż się zrumienią, a następnie włóż je do garnka z królikiem w sosie. Nałóż porcje królika na 4 talerze i posyp siekanym szczypiorkiem. Podawaj z puree ziemniaczanym.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mapi
Świeżak na forum
Dołączył: 01 Lut 2013
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 15:56, 12 Mar 2013 Temat postu: |
|
|
dzieki, bardzo sie przydał
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michauu
Świeżak na forum
Dołączył: 04 Paź 2013
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 9:55, 04 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
Polecam królika w sosie warzywno-paprykowym
Składniki:
1 kg mięsa z królika
1 łyżka tłuszczu-smalec lub olej
1 pomidor
2 średnie cebule
1 papryka czerwona
1 papryka pomarańczowa
1 marchewka
1 pietruszka
1 gałązka selera naciowego
kawałeczek świeżej chilii
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1 łyżka mąki
sól do smaku
szczypta kucharka do smaku
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 ziarenka pieprzu ziarnistego
Przygotowanie:
Mięso myjemy pod bieżącą wodą ,osuszamy,kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz kładziemy osuszone mieso i zapiekamy na dużym ogniu na rumiany kolor z każdej strony,opieczone mięso przekładamy do garnka,cebulę obieramy paprykę wydrążamy z nasion kroimy razem z cebulą wkładamy do tłuszczu w którym opiekaliśmy mięso i przesmażamy krótką chwilę ,dodajemy do mięsa które podlewamy litrem wody i gotujemy,dodając przyprawy do smaku ziele liść pieprz,marchewkę i pietruszkę obieramy kroimy w kostkę dodajemy do gotującego się miesarazem z pokrojoną gałązką selera,dusić do chwili aż mięso bedzie miękkie pod koniec dodać szczyptę świeżego chili oraz pomidora.
Z mąki zrobić zawiesinę i zagęścić sos.Doprowadzić do wrzenia ,ewentualnie dosolić do smaku i odstawić .Podawać z makronem lub ziemniakmi.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Macko25
Świeżak na forum
Dołączył: 19 Lis 2013
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Wto 12:11, 19 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Królik w sosie warzywno paprykowym - świetna rzecz, dzięki wielkie za ten przepis!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
tyrko
Świeżak na forum
Dołączył: 17 Mar 2014
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Pon 10:44, 17 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Uwielbiam ten przepis! Królik wychodzi niesamowicie smaczny
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez tyrko dnia Pon 10:23, 24 Mar 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
davidos577
Świeżak na forum
Dołączył: 30 Kwi 2014
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 13:21, 30 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
Ja nie lubię jeść królików. Za słodkie istoty z nich
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
aga16
Świeżak na forum
Dołączył: 13 Sie 2014
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 13:13, 14 Sie 2014 Temat postu: |
|
|
najlepiej najprosciej krolik z warzywami w sosoie wlasnym pychotka..szybko sie rbi w piekarniku mniam...najlepiej marchewka pietruszka seler por cebulka czosnek i gotowe wrzucach do naczynia zaroodpornego w raz z krolikiem i za godzinke masz jedzonko
================
Tylko u Nas [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
pola33
Świeżak na forum
Dołączył: 22 Sie 2014
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 9:33, 22 Sie 2014 Temat postu: |
|
|
mniam...ja lubue takiego duszonego w warzywach...pychotka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kamilakonopko
Świeżak na forum
Dołączył: 29 Paź 2015
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 8:28, 29 Paź 2015 Temat postu: |
|
|
Następnym razem muszę wypróbować jeden z powyższych przepisów. Uwielbiam dobrze zrobionego królika.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
alinatysiac
Świeżak na forum
Dołączył: 05 Lis 2015
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 8:06, 05 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
A znacie jakieś hodowle, gdzie można kupić króliki do restauracji? Te kupione w supermarketach nie są najlepszej jakości.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kremowy
Świeżak na forum
Dołączył: 04 Gru 2015
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 14:34, 04 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Podłączam się pod zapytanie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mirooos24
Świeżak na forum
Dołączył: 18 Gru 2015
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Pią 12:56, 18 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
ArturLG, wypróbowałem twojego przepisu - wyszło naprawdę pysznie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|